Gezonde Koers
Image default
Fitness

Waar moet je op letten bij een yogamat?

In de yogawereld zijn er veel verschillende soorten yogamatjes. Over het algemeen is het goed dat er veel keuze is, maar niet iedereen heeft de tijd en kennis om een yogamat te kiezen die het beste bij hun past. Hieronder zijn een aantal aspecten waar je op moet letten bij het kiezen van een yogamat.

Oppervlakte textuur

De oppervlaktestructuur van een yoga mat is een belangrijk aspect om rekening mee te houden. De textuur moet voldoende wrijving hebben om je op je plaats te houden, maar niet zo veel dat het oncomfortabel of pijnlijk wordt. Je kunt erachter komen of een mat de juiste hoeveelheid grip heeft door er in verschillende houdingen op te balanceren. Als het te glad aanvoelt, probeer dan een andere optie. Dit is vooral belangrijk voor beginners die misschien meer op de mat vertrouwen voor stabiliteit dan iemand die meer ervaring heeft met yoga. Als je de neerwaartse hond’ houding doet, zal er enige druk zijn tussen je handpalmen en je voetzolen als ze op de vloer drukken. Deze positie houdt in dat je je handen en voeten plat op de vloer plaatst met je benen recht achter je gestrekt. 

Dikte

Dikte is een andere belangrijke factor om te overwegen bij het kopen van een yogamat. Yogamatten worden gemeten in millimeters. Een dikkere mat geeft meer demping dan een dunnere. Dikkere matten zijn vaak ook zwaarder. Dit is afhankelijk van het type materiaal waarvan de mat is gemaakt en hoeveel grip deze heeft. De prijs van een yogamat correleert vaak met dikte en duurzaamheid. Toch hoef je niet noodzakelijk de duurste optie te kopen voor een geschikte yogamat.

Kleverigheid

Of je nu een beginner of een expert bent, je wilt het gevoel hebben dat je voeten stevig op de mat staan. Een niet-plakkerige mat maakt het moeilijk om houdingen vast te houden en het kan zelfs verwondingen veroorzaken als de huid van je voeten begint af te pellen als je te veel wegglijd. Als je yoga oefeningen echter wat geavanceerder zijn en complexe bewegingen omvat die balans en precisie vereisen, dan is een superkleverige mat niet geschikt voor jou. Beginners moeten kiezen voor een iets plakkeriger optie dan experts.

Grootte en vorm

Je zult rekening willen houden met je eigen lengte en lichaamstype. Als je groter bent, geeft een langere mat je extra ruimte om je uit te strekken. Als je aan de korte kant bent, is een kleinere of middelgrote mat misschien precies goed. Als je langere armen of benen hebt, ga dan voor een met wat meer lengte erin. De dikte van de yogamat is ook iets dat van belang is. Dit is afhankelijk van welk type oefenstijl het beste bij je past.

Type materiaal

Je zult ook willen overwegen van welk materiaal je yogamat is gemaakt. De meest voorkomende opties zijn natuurlijk rubber en latex. Beide zijn biologisch afbreekbaar en hypoallergeen, maar ze werken anders. Natuurlijk rubber is plakkeriger dan latex, wat betekent dat het je een betere grip geeft in zweterige situaties. Natuurlijk rubber kan na verloop van tijd zijn plakkerigheid verliezen.