Gezonde Koers
Image default
Volksgezondheid en veiligheid

De waarheid over bio ethanol haarden: Veelgemaakte misvattingen ontkracht

 

Bio ethanol haarden zijn een moderne en milieuvriendelijke manier om warmte en sfeer in je huis te brengen. Maar rondom deze innovatieve haarden bestaan er nogal wat misvattingen. In dit artikel ontkrachten we de meest voorkomende mythes, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken.

Misvatting 1: Bio ethanol haarden geven geen echte warmte

Een veelgehoorde mythe is dat bio ethanol haarden vooral voor de sier zijn en nauwelijks warmte afgeven. Dit is echter niet waar. Deze haarden produceren wel degelijk warmte, en afhankelijk van het model en de grootte kunnen ze een ruimte aangenaam verwarmen. Het is wel zo dat ze over het algemeen minder warmte afgeven dan traditionele hout- of gaskachels, maar voor bijverwarming of het verwarmen van kleinere ruimtes zijn ze zeker effectief.

Misvatting 2: Ze zijn gevaarlijk vanwege de vlammen

Veiligheid is altijd een belangrijk punt als het om open vuur gaat. Sommige mensen denken dat bio ethanol haarden gevaarlijker zijn dan andere soorten haarden. In werkelijkheid zijn deze haarden ontworpen met veiligheid in het achterhoofd. Zolang je de instructies volgt en de haard goed onderhoudt, is het risico op ongelukken minimaal. Het is wel belangrijk om altijd bio ethanol van hoge kwaliteit te gebruiken en nooit de haard bij te vullen terwijl deze nog brandt of heet is.

Misvatting 3: Bio ethanol is slecht voor het milieu

Omdat bio ethanol een brandstof is, denken sommige mensen dat het net zo schadelijk is voor het milieu als fossiele brandstoffen. Dit is echter niet correct. Bio ethanol wordt gemaakt van biologisch afbreekbare materialen zoals suikerriet, mais of tarwe, en is daarmee een hernieuwbare energiebron. Bij de verbranding komt wel CO2 vrij, maar dit is CO2 die de planten tijdens hun groei uit de atmosfeer hebben opgenomen, wat het een koolstofneutraal proces maakt.

Misvatting 4: Het onderhoud is ingewikkeld en tijdrovend

Nog een misverstand is dat het onderhoud van een bio ethanol haard lastig en tijdrovend zou zijn. In werkelijkheid is het onderhoud vrij eenvoudig. Er is geen as of roet zoals bij een houtkachel, en je hoeft geen schoorsteen te reinigen. Het enige wat je nodig hebt, is af en toe de brander schoonmaken en zorgen dat je de juiste brandstof gebruikt.

Kies voor sfeer en duurzaamheid

Als je overweegt een bio ethanol haard aan te schaffen, laat je dan niet misleiden door de mythes. Deze haarden bieden een prachtige vlam, zijn veilig in gebruik, milieuvriendelijk en eenvoudig te onderhouden. Voor meer informatie over de verschillende modellen en advies op maat kun je terecht op de website van Have Verwarming, waar je een ruim assortiment aan bio ethanol haarden vindt. Ontdek hoe een bio ethanol haard jouw huis kan verwarmen en verfraaien zonder de veelvoorkomende misvattingen die erover bestaan.