Gezonde Koers
Image default
Aandoeningen en ziekten

Hoe dagbehandeling en avondbehandeling kunnen helpen bij een verslaving

Voor mensen die worstelen met een verslaving is hun aandoening een langdurige strijd. Hun naasten merken hierbij hoe moeilijk het is om hier vanaf te komen. Een verslaving aan verdovende middelen mag dan ook gerust tot de chronische aandoeningen gerekend worden. Ken jij iemand die hier ook constant mee in gevecht is? De kans is dan groot dat deze persoon dit zelf niet in de gaten heeft, of dat het ontkend wordt. Toch is het belangrijk om jouw familielid, collega of vriend ervan te overtuigen zich te laten behandelen, voordat het te laat is. Het is namelijk zo dat, als hulp en behandeling al in een vroeg stadium worden aangeboden, je hiermee veel ellende voorkomt. Naarmate iemand langer verslaafd blijft, wordt het steeds moeilijker om hier vanaf te komen. Het maakt hierbij eigenlijk niet uit om wat voor verslaving het gaat. Dit kan een verslaving zijn aan alcohol, GHB, pijnstillers of een van de vele andere genotsmiddelen.

Een dagbehandeling of een avondbehandeling bij verslaving in een GGZ-instelling kan dan helpen. Hier staan medische professionals klaar voor hulp en advies. Er wordt gekeken naar de oorzaken van de verslavingsproblematiek en hoe hier op een betere manier mee omgegaan kan worden. Zijn mensen dan bereid om de aangeboden hulp ook daadwerkelijk te aanvaarden, dan is het goed mogelijk dat ze van de verslaving afkomen.

Wat houdt dagbehandeling bij een verslaving in?

Bij verslavingszorg gaat het over het algemeen voornamelijk om dagbehandeling. Dit houdt in dat cliënten in de ochtend naar de instelling komen en aan het einde van de dag ook weer naar huis gaan. Dit maakt de drempel om dit soort hulp te aanvaarden een stuk lager. Maar waar bestaat deze dagbehandeling dan precies uit? Tijdens een bepaalde periode heb je te maken met wekelijkse, individuele consulten. Samen met een therapeut wordt er één op één gekeken naar de verslavingsproblematiek waar de cliënt mee te maken heeft. Daarbij is het ook mogelijk dat er elke week een groepsbijeenkomst wordt bijgewoond. Zo heb je als cliënt ook een beeld van hoe andere mensen met hun verslaving omgaan en welke stappen zij al hebben gezet om hier vanaf te komen. Veel mensen hebben een beeld bij verslavingszorg dat iemand in een kliniek wordt opgenomen en daar de hele dag in een bed ligt, maar dat is dus niet het geval!

Hoe helpt avondbehandeling bij de verslaving?

Er wordt naast dagbehandeling ook avondbehandeling aangeboden. Dit is een effectieve methode voor mensen die overdag gewoon naar hun werk gaan en dan in de avond aan hun herstel willen werken. Recovery MHC is een GGZ-instelling die deze vorm van behandeling aanbiedt. Men werkt hier volgens de Recovery-methode. Onderdelen hiervan zijn onder andere psycho-educatie, intensieve bewustwording, groepstherapie, zelfwerkzaamheid en ervaringswijsheid. Onderwerpen die behandeld worden zijn onder andere: inzicht in wat verslaving precies is, hoe je ermee om moet gaan als je een drang krijgt te gebruiken en hoe je jouw gedrag kan veranderen. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van zowel een 12-stappenprogramma als zelfhulpgroepen. Tijdens de behandelingen wordt gekeken naar iemands levensverhaal, waar dan weer lessen uit worden gehaald. Ook als naaste word je bij het proces betrokken.

Ondersteuning door specialisten

Mensen die verslaafd zijn aan paracetamol of andere pijnstillers, alcohol, gamen of een van de andere genotsmiddelen, doen er goed aan zich in te schrijven bij Recovery MHC. De specialisten van deze instelling staan klaar om ondersteuning te bieden. Dit doen ze onder andere door middel van cognitieve gedragstherapie, alsmede de nieuwste psychologische technieken. Is het een cliënt gelukt om van een verslaving af te komen? Dan stopt de behandeling niet. Door middel van nazorg wordt de cliënt in de gaten gehouden en geholpen op het goede pad te blijven.

Ken je iemand die verslaafd is? Of heb je het vermoeden dat je zelf last hebt van een verslaving? Onthoud dan dat je er niet alleen voorstaat. De medische professionals van Recovery MHC helpen je graag van je problemen af te komen.