Gezonde Koers
Image default
Fitness

Aan je gezondheid werken op de fiets!

Nederland is echt een fietsland. Nergens anders gebruiken mensen de fiets zo vaak voor hun dagelijks vervoer van A naar B. En vrijwel geen ander land biedt de fietser zoveel ruimte als ons kleine landje. Aparte fietspaden, uitgebreide fietsroutes door het hele land en tegenwoordig zelfs fietsstraten waar je als fietser altijd voorrang hebt. En dat alles maakt de fiets tot een interessant middel om mee aan je gezondheid te werken. Die voordelen gaan verder dan het gemak van de fiets!

Uitdagend sporten met minder belasting

Bij een sport als hardlopen werk je aan je conditie maar daar betaal je tegelijkertijd een prijs voor. Zo worden je knieën en andere gewrichten extra zwaar belast. Een stap met hardlopen geeft een druk van ongeveer 3x je lichaamsgewicht op dat gewricht. Zeker mensen met overgewicht die net beginnen waardoor ze nog geen goede techniek hebben, lopen hiermee het risico op serieuze blessures.

Bij fietsen is de belasting op je gewrichten een stuk minder. Je hoeft geen klappen op te vangen en houdt het daardoor dus ook langer vol. Je kunt je jezelf dus maximaal uitdagen, zonder dat blessures of klachten je tegenhouden!

Competitief fietsen?

Mensen gaan natuurlijk niet alleen sporten vanwege hun gezondheid maar ook omdat ze het leuk vinden en een uitdaging willen. Nu kun je meteen aan wielerwedstrijden mee gaan doen maar voor veel mensen is dat misschien een stap te ver. Bij grotere wedstrijden neemt overigens het risico op blessures weer toe omdat er vaak valpartijen zijn. In plaats daarvan telt Nederland ook veel mountainbikeparcours die je vaak gratis en voor niets kunt betreden! Maak er met je vrienden een wedstrijdje van en beloon de winnaar met een biertje of een gepersonaliseerde sleutelhanger! Hartstikke leuk, zonder dat je veel geld kwijt bent of mee moet doen aan massale concoursen.