Gezonde Koers
Image default
Aandoeningen en ziekten

Fysiotherapie essentieel voor oncologische patiënten

Kanker is de meest voorkomende ziekte, wereldwijd. Deze ziekte brengt veel lichamelijke als mentale klachten met zich mee. Denk hierbij aan vermoeidheid, depressie, conditieverlies, stijfheid van gewrichten, spierzwakte etc.

 

Kanker wordt steeds vaker een chronische ziekte door o.a. een vroegtijdige ontdekkingen d.m.v. screenings en/of verbeterde behandelmethoden. Dit geeft gevolgen voor de patiënt, waar een oncologische fysiotherapeut goed bij kan helpen.

 

Kanker en het belang van bewegen

Dat bewegen gezond is, dat is voor iedereen een feit. Maar zeker bij mensen die ziek zijn is bewegen extra belangrijk. Het is bewezen dat beweging een stimulerende werking heeft op het lichaam voor oncologische patiënten. Het draagt namelijk bij aan de overlevingskans en kan het aantal risicofactoren verminderen. Bewegen zorgt ervoor dat je hormoonhuishouding op peil blijft. Te hoge hormoonspiegels geven meer risico op kanker. Daarnaast worden afvalstoffen beter afgevoerd, ontstaat er meer ververbranding en versterkt je immuunsysteem.

 

Oncologische fysiotherapie per fase 

Een oncologische fysiotherapeut behandelt en begeleidt patiënten zowel tijdens als na het behandeltraject. Het is ons advies om minimaal 2x per week te trainen onder begeleiding van een oncologische fysiotherapeut. De focus ligt veelal op het verbeteren van de conditie als de spierkracht. Echter is een behandeltraject afhankelijk van de patiënt en de fase waarin deze patiënt zich bevindt. Hieronder omschrijven wij kort de 3 fases:

 

  1. In de curatieve richt een therapeut zich op het terugkrijgen van de verloren uithoudingsvermogen en spierkracht.
  2. In de palliatieve fase wordt er gewerkt aan het behouden van de conditie en spierkracht van wat ze nog kunnen.
  3. In de terminale fase ligt de focus op trainen en begeleiden wetende dat de patiënt langzamerhand achteruitgaat.

 

B&B Healthcare

B&B Healthcare is een fysiotherapie organisatie met meerdere specialisten in huis. Zo beschikken wij ook over gediplomeerde en ervaren oncologische fysiotherapeuten.

https://benbhealthcare.nl/