Gezonde Koers
Image default
Gezondheid en veiligheid op het werk

Zo gezond is wandelen

Zo gezond is wandelen

Wandelen is enorm gezond. Wie nauwelijks wandelt en alleen maar slentert zal zijn twijfels hebben. Je komt er echter alleen maar achter door het te gaan doen. 

Wie nog altijd meent dat wandelen saai en duf is zou het eens moeten proberen. Echt proberen. Dus niet een klein blokje om, maar flink wat kilometers de paden op en de lanen in. Met geschikte wandelschoenen aan en een outdoor tas op de rug. 

Kom bij deze lieden niet aan dat wandelen je humeur verbetert. Wie de hele week met een chique Myomy tas naar kantoor wandelt, moet eerst nog worden overtuigd. Dat kan louter door zo iemand over te halen een keer een heuse wandeltocht te ondernemen. 

Wandelen houdt ziekten op afstand

Wandelen verbetert ten eerste de conditie. Dan heb je wel het wandelen vol te houden, waarmee wordt bedoeld dat je het niet bij één keer moet houden. Regelmatig wandelen is goed voor hart- en bloedvaten en je raakt minder snel ziek. Ook chronische aandoeningen krijgen minder vaak een kans zoals diabetes type 2. Bovendien zou het ook bepaalde soorten kanker op afstand houden. 

Overtuigd? Dan is het zaak om niet op je sneakers op pad te gaan, maar te kiezen voor stevige waterdichte wandelschoenen, een goed ademend jack en een tas waarin je wat proviand kunt meenemen, een ehbo setje, een regenjas, energiereep en een pasjeshouder en portemonnee. Zo heb je het hoognodige bij de hand. 

Wandelen zorgt voor ontspanning

Naast al deze lichamelijke voordelen, doet het ook de geest enorm goed. Je raakt er gewoonweg ontspannen van. Ja, zelfs als het regent. Juist het trotseren van de elementen kan een goed gevoel geven. Je komt als herboren weer thuis. Wandelen zou ook goed helpen tegen stress en depressie. Beide krijgen zelfs geen kans als je regelmatig naar buiten gaat en een wandeltocht oppakt. 

Stap stevig door

Door experts wordt aangeraden, als je echt een wandelaar wilt worden, er minstens 2,5 uur per week op uit te gaan. In die tijd ben je niet aan het slenteren, maar stap je stevig door. De gezondheidswinst is dan al groot. Meer uren wandelen kan natuurlijk ook, om die gezondheidswinst maximaal te pakken, maar zoals voor iedere sport geldt: bouw het rustig op. Overdrijf in het begin niet. Je spieren en gewrichten moeten aan de bewegingen wennen en zo stuw je langzaam maar gestaag je conditie naar een hoger niveau. 

In een wandelclub of met het gezin

Op een gegeven moment heb je een ideaal tempo te pakken en zit je in de flow. Natuurlijk kun je dat in je eentje proberen, maar samen is leuker. Je kunt dan onderweg een gesprek voeren en een praatje maken, en zelfs je problemen delen. Ook zijn er tegenwoordig veel wandelclubs. Soms met een trainer erbij die je de kneepjes van het gezond wandelen bij kan brengen. Helemaal zo gek niet. 

Ook met het gezin wandelen, bijvoorbeeld op de zaterdagmiddag, is een goed idee. Je kunt er immers niet vroeg genoeg mee beginnen. Kinderen vinden het over het algemeen enorm fijn om de natuur in te gaan. Zorg ervoor dat ook de jongste kinderen stevige wandelschoenen hebben en een rugzak kind. Dat laatste vinden ze vaak geweldig, zo’n eigen rugzak. Stop er kleine zakjes in zodat ze bijvoorbeeld herfstbladeren, takjes en andere vondsten mee naar huis kunnen nemen. Leerzaam en leuk.