Gezonde Koers
Image default
Alternatief

Hoe kies je de juiste led verlichting voor jouw woning?

Ben je op zoek naar duurzame en energiezuinige verlichting voor je woning? Dan is led verlichting dé oplossing voor jou. Maar hoe kies je nu de juiste led verlichting? Welke variant past het beste bij jouw interieur en bij welke ruimte gebruik je welke scène? In deze blog vertellen we je alles over het kiezen van de juiste led verlichting inclusief de populaire led inbouwspots.

Laten we beginnen met de voordelen van led verlichting. LED lampen hebben een zeer lange levensduur, zijn energiezuinig en geven weinig warmte af. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in verschillende varianten, van warmwit tot koelwit en dimbaar of niet dimbaar. Maar met al deze opties kan het lastig zijn om te kiezen welke lamp het beste bij jouw interieur past. 

Daarom raden we aan om eerst te bedenken welke verlichting in welke ruimte nodig is. Voor de keuken en badkamer zijn led inbouwspots zeer populair. Ze geven voldoende licht om de ruimte helder te verlichten en kunnen worden gedimd voor een zachtere sfeer. Ook voor de living of slaapkamer kun je kiezen voor inbouwspots. Kies in dat geval voor warm wit licht om de ruimte gezellig te maken.

Maar welke sterkte van lampen moet je kiezen? Dit hangt af van de grootte van de ruimte en de functie van het licht. Werkverlichting vereist een hogere lichtsterkte dan sfeerverlichting. Voor een woonkamer komt een led-lamp van 400-500 lumen overeen met de grootte van de ruimte en voor een keuken of badkamer zou je 500-700 lumen moeten kiezen.

Een andere optie is om te kiezen voor slimme led verlichting met bijvoorbeeld een Google Home of Philips Hue. Hierdoor kun je het lichtniveau van de lampen in de ruimte aanpassen zonder van de bank af te hoeven komen. Deze variant is handig voor mensen die graag verschillende scènes creëren; van fel wit licht in de ochtend tot warm oranje licht in de avond.

Tenslotte, als je besluit om je huis te voorzien van led verlichting, vergeet dan niet om te kijken naar de energie-efficiëntieklasse. Vermijd lampen met een stroomverbruik van meer dan 60 watt, omdat deze meer stroom verbruiken dan nodig is. Let ook op het keurmerk, hoe meer sterren, hoe duurzamer de lamp.

 

https://www.led24.nl/