Gezonde Koers
Image default
Diensten

Blessures

De natuurlijke reactie van uw lichaam op een blessure is een ontsteking, wat verholpen kan worden door middel van sportverzorging. Het gebied dat is gekwetst kan rood, gevoelig of ontstoken zijn. Dit gebeurt wanneer beschadigde bloedvaten uitzetten. Een combinatie van kou en warmte kan een vers geblesseerde spier helpen, zoals een verstuiking. Het ijs helpt de zwelling te verminderen en de hitte verhelpt pijn en genezing. De belangrijkste zaken zijn om te bepalen of een blessure acuut of chronisch is, of je net hebt getraind of eraan begint, en of je de therapie gebruikt om een aanhoudende blessure te behandelen.

Koude therapie

Koude behandeling vermindert de bloedtoevoer naar een geblesseerd gebied. Dit vertraagt de snelheid van ontsteking en vermindert het risico op zwelling en weefselbeschadiging. Het verdooft ook pijnlijke weefsels, werkt als een lokaal anestheticum en vertraagt de pijn berichten die naar de hersenen worden verzonden. IJs kan helpen bij de behandeling van een gezwollen en ontstoken gewricht of spier. Het is het meest effectief binnen 48 uur na een blessure. Rust, ijs, compressie en elevatie maken deel uit van de standaard behandeling van sportblessures. Houd er rekening mee dat ijs normaal gesproken niet rechtstreeks op de huid mag worden aangebracht.

Warmte therapie

Een andere optie is om warmte te gebruiken. Warmte kan worden gebruikt voor chronische blessures, met name spierverrekkingen, stijve gewrichten en artritis. Het toepassen van warmte op een ontstoken gebied zal de bloedvaten verwijden, de bloedstroom bevorderen en pijnlijke en gespannen spieren helpen ontspannen. Een verbeterde bloedsomloop kan helpen bij het elimineren van de ophoping van melkzuur afval die optreedt na bepaalde soorten lichaamsbeweging. Warmte is ook psychologisch geruststellend, wat de pijnstillende eigenschappen kan versterken. Warmtetherapie is meestal effectiever dan koude bij de behandeling van chronische spierpijn of pijnlijke gewrichten veroorzaakt door artritis.