Gezonde Koers
Image default
Organisaties

Kan geregistreerd partnerschap het trouwen vervangen?

Kan geregistreerd partnerschap het trouwen vervangen?

Op het moment dat je in een relatie zit en verder wilt gaan, kan dit op meerdere manieren gedaan worden. In de meeste gevallen wordt ervoor gekozen om te gaan trouwen. Dit is echter niet altijd de beste optie om voor te gaan. Een andere manier om hiervoor te gaan, is door een geregistreerd partnerschap te kiezen. Het is voor veel mensen echter nog wel een beetje de vraag of dit het trouwen kan vervangen. Daarom gaan we in dit artikel kijken of een geregistreerd partnerschap het trouwen kan vervangen. 

Wat is geregistreerd partnerschap?

Op het moment dat je voor een geregistreerd partnerschap kiest, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten wat dit precies is. Het is eigenlijk een soort trouwen dat je volgens een soort contract kunt doen. Een groot voordeel geregistreerd partnerschap is dat je in dit contract afspraken kunt maken en er geen feest hoeft te zijn als je geregistreerd partner bent geworden. Natuurlijk is het wel zo leuk om dit zelf te gaan vieren door middel van een cadeau geregistreerd partnerschap. Het is altijd nog mogelijk om hier zelf een feestje voor te vieren als je op zoek bent naar wat leuks om te gaan vieren. 

Wat betekent een geregistreerd partnerschap voor je kinderen?

Eén van de dingen waar een geregistreerd partnerschap een grote invloed op kan hebben, zijn kinderen. Dit heeft ermee te maken dat een geregistreerd partnerschap ook voor de kinderen wat meer zekerheid kan gaan bieden. Op het moment dat je kinderen hebt, is het namelijk niet mogelijk om zonder rechter uit elkaar te gaan. Verder ben je ook direct verplicht om alimentatie te betalen als je uit elkaar gaat. 

Als je samen aan de slag gaat om kinderen te krijgen, heb je als ouder iets meer zekerheid. Dit heeft ermee te maken dat het kind dat geboren is meteen van jou is. Op die manier is het niet nodig om zelf naar de gemeente te gaan voor het gezag over het kind. Als ouder ben je namelijk direct gezaghebbende over het kind. Dit is ook voor de vader het geval. 

Wat betekent een geregistreerd partnerschap voor het geld?

Op het moment dat je geregistreerd partner wordt, heeft dit ook een invloed op het geld dat jullie verdienen. Dit heeft ermee te maken dat je ook dingen moet delen. Op het moment dat jullie beide een pensioen opbouwen, heeft de ander ook recht op het pensioen dat opgebouwd wordt. Dit houdt in dat het pensioen in principe door middel verdeeld wordt. Dit kan voor beide ook wat meer zekerheid gaan bieden. Het kan dan ook erg prettig zijn om geregistreerd partner te zijn. 

Op het moment dat iemand overlijdt, heeft de ander direct recht op de erfenis. Als je geregistreerd partner bent, is het dan ook aan je partner om er voor te zorgen dat je testament goed uitgevoerd wordt. Op die manier weet je zeker dat dit altijd op de juiste manier gedaan kan worden.