Gezonde Koers
Image default
Geestelijke gezondheid

Tips voor leren omgaan met gevoelens van eenzaamheid

Eenzaamheid is de laatste jaren een steeds groter probleem geworden. Uit divers onderzoek blijkt dat het een wijdverbreid probleem is: bijna de helft van jongvolwassenen geeft aan zich vaak of soms eenzaam te voelen. Er zijn vele redenen voor deze toename, waaronder de groeiende kloof tussen ons digitale leven en fysieke interacties, lange werktijden die sociale interactie beperken, verhoogde stressniveaus en een gebrek aan betekenisvolle verbindingen in ons leven. Maatschappelijke verwachtingen kunnen bovendien de druk verhogen om vriendschappen of romantische relaties aan te gaan en te onderhouden. Dit kan gevoelens van eenzaamheid veroorzaken wanneer de door de maatschappij gestelde normen onhaalbaar of onbereikbaar lijken. De vraag is natuurlijk: wat kun je hier tegen doen? In deze blog hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet.

De waarde van verbinding herkennen 

Eenzaamheid beïnvloedt niet alleen hoe we ons emotioneel voelen, maar kan ook een diepgaande invloed hebben op onze lichamelijke gezondheid – wat leidt tot slapeloosheid, hoge bloeddruk, een verzwakt immuunsysteem en meer. Om deze toenemende epidemie te bestrijden, is het belangrijk om prioriteit te geven aan het maken van echte connecties met mensen om ons heen en zinvolle relaties op te bouwen op basis van vertrouwen en empathie.

Maak contact met mensen en raak betrokken bij activiteiten

Neem stappen om uit te reiken en contact te maken met anderen. Doe moeite om regelmatig tijd door te brengen met vrienden, kennissen of familieleden.

Een goede manier om nieuwe contacten te maken en anderen beter te leren kennen, is door deel te nemen aan activiteiten die zin en doel in je leven brengen, zoals lid worden van een club of een cursus volgen. Vrijwilligerswerk is een andere geweldige manier om mensen te ontmoeten terwijl je iets goeds doet voor je gemeenschap of een zaak waar je om geeft.

Praat over je gevoelens

Wees niet bang om je open te stellen en te praten over je emoties – praten met een vriend, therapeut of zelfs gedachten opschrijven in een dagboek kan helpen bij het verwerken en zinvol maken van wat je doormaakt.

Zorg goed voor jezelf

Goed eten, regelmatig bewegen en voldoende slapen helpen om negatieve emoties zoals eenzaamheid te beheersen. Er zijn bovendien diverse natuurlijke medicijnen die kunnen helpen bij het verlichten van emoties en gevoelens zoals angst, stress en eenzaamheid, zoals Bach druppels, gemaakt van verschillende natuurlijke plantenextracten die kunnen helpen bij het introduceren van meer rust, evenwicht en vertrouwen in je leven.

Kortom: Blijf actief door deel te nemen aan activiteiten die je leuk vindt; neem ook tijd voor jezelf en wordt je eigen vriend, om zo te kunnen ontspannen en los te komen van de dagelijkse stress en eenzaamheid!