Gezonde Koers
Image default
Tandheelkunde

Goede mondhygiëne? Let op je voeding

We hebben allemaal graag een frisse adem en gelukkig zijn er genoeg manieren om een goede mondhygiëne te behouden of te verbeteren. Alhoewel onregelmatig poetsen en flossen de voornaamste oorzaken zijn van een slechte adem, is voedingskeuze ook een van ze. Deze oorzaak wordt vaak genegeerd, aldus de tandartsen van tandheelkunde Amstelveen die ons vandaag voorzien van zeer nuttige tips. Lees hieronder meer over voeding waar je op moet letten voor een goede mondhygiëne.

Voedingsmiddelen te vermijden

Je zoetekauw bevredigen is helaas niet de beste optie voor je gebit. Een van de mondhygiënist Amstelveen raad aan om liever geen voedingsmiddelen met veel suiker (bijvoorbeeld frisdrank) te consumeren. Nog een tip is om zure voedingsmiddelen of producten met veel koolhydraten te vermijden of te verminderen. Enkele etenswaren die je beter niet te vaak eet zijn daarom:

  • Crackers

Veel eetwaren zoals crackers bevatten geraffineerde koolhydraten (koolhydraten die zijn ontdaan van hun voedingswaarde en vitamines). Deze staan behalve als “lege koolhydraten” ook bekend als “gaatjes veroorzaker”. Reclames van crackers kunnen misleidend zijn, omdat ze deze in de meeste gevallen als gezond worden gepromoot. Onthoud daarom dat deze beschuitjes juist meer suiker afgeven dan je denkt.

Het advies is daarom om crackers uit te kiezen die gemaakt zijn van zaad en noten en niet alleen tarwe.  

  • Gedroogde fruit

Het is inderdaad zo dat fruit gezond is, maar gedroogde fruit is ontdaan van al het water en de gezonde voedingsstoffen. Wat achterblijft, is volgens de tandheelkunde Amstelveen gewoon een gebitsboosdoener.

  • Bonen

Volgens de welbekende voedingspiramide zijn bonen gezond. Maar als er vanuit de bril van tandheelkunde wordt gekeken, leveren ze juist een bijdrage aan tandbederf. Dit komt doordat er fytinezuur (voedingsstof die je tanden moeilijk absorbeert) in bonen zit.

  • Kleverige en harde snoepjes

Het is natuurlijk geen wonder dat snoepjes slecht zijn voor het gebit, want dit wordt je al vanaf de kindertijd aangeleerd. Het wilt niet zeggen dat je nooit van ze mag genieten, maar gewoon dat je ervoor zorgt dat je je tanden poetst na het snoepen en ze niet te vaak eet.

Voedingsmiddelen voor een goede mondhygiëne

Je wilt zeker ook sterke tanden opbouwen. Hiervoor richt je je dan op gezonde voeding. Onze mondhygiënist Amstelveen adviseert om hiervoor meer aandacht te schenken aan eten met weinig koolhydraten en suikers, met veel vezels en die belangrijke voedingsstoffen bevatten zoals calcium en magnesium. Enkele gezonde voedingsmiddelen zijn:

  • Yoghurt

Yoghurt bevat calcium, wat helpt om de tanden en het tandvlees sterk te houden. Het is vooral een superfood voor kinderen, omdat dit tandbederf helpt te voorkomen. Volgens tandheelkunde Amstelveen is vermindering van slechte adem ook een ander geweldig voordeel van yoghurt.

  • Bladgroenten

Groene bladgroenten zijn over het algemeen goed en belangrijk voor de algehele gezondheid. Groenten bevorderen een goede kauwwerking, geen suiker, zijn rijk aan vitaminen en hebben fotochemicaliën die kunnen helpen bij de bacteriebestrijding.

  • Vis

Vette vis bevat veel omega-3 vetzuren. Dit verbetert de gezondheid van het tandvlees en kan zelfs tandvleesontsteking helpen voorkomen, iets wat veel volwassenen treft. Een tip is om bij regelmatige bloedingen tijdens het flossen je omega-3 inname te verhogen.

  • Amandelen

Amandelen zijn ook rijk aan calcium. Nog een tip is om hierbij liever voor een gesneden variëteit te kiezen. Anders bestaat de kans dat je je tanden beschadigt tijdens het kauwen.